+38 067-938-61-49
+38 098-950-46-46
0
0

Ваш кошик порожній :(

Очищення дискових пилок від смоли та нагару


Ультразвукове очищення на сьогодні найефективніше у різних галузях промисловості. Його застосовують у машинобудуванні, приладобудуванні, ювелірному виробництві, автосервісі, медицині та ін. Ми пропонуємо застосувати його і для очищення дискових пилок від смоли. Пропонований нами процес очищення можна переглянути на відео 1.

Відео 1


Фото 1

Фото 2   


Відомо, що чистий диск пили дає якісне та гладке розпилювання, що скорочує час подальшої обробки деревини. Згодом через наявність забруднень у вигляді смоли (див. фото 1) дискова пилка починає пиляти гірше.

Наявність смоли на ріжучих частинах пилки призводить до:
  • збільшення тертя, зростання навантаження на диск пили, перегріву, деформації корпусу пили та утворення нагару (див. фото 2);
  • зміни кута різання;
  • появі припалів та сколів на деревині;
  • виникнення дисбалансу дисків.

Проблема полягає в тому, що на зуби та полотно пильного диска налипають різні смоли та тирса, особливо коли пиляються хвойні породи дерев з великою кількістю смол, зокрема модрина. Такі матеріали, як ДСП, МДФ та фанера призводять до спікання смоли, клею чи іншого органічного матеріалу. З цією проблемою стикаються працівники підприємств деревообробної промисловості: розпилювачі деревини на пилорамах, розкрійники ДСП та МДФ на меблевих фабриках, майстри із заточування інструменту та ін.

Дискові пилки необхідно очищати від смоли та нагару. Відкладення смоли можуть бути різними (див. фото 1 – 4).

  


Є багато різних способів очищення дискових пилок від смоли та нагару. Для цього найчастіше використовуються спеціальні латунні щітки, розчинники та ганчір'я. Всі ці способи трудомісткі та пожежонебезпечні.

До них відносяться:

  • замочування в солярці або розчиннику 646 (іноді потрібно добу і більше) – пожежонебезпечний спосіб і він не підходить для тих відкладень, які залишаються на диску у вигляді нагару, або залишаються після розпилювання ясеню та матеріалів, що містять клей (фанера). Твердосплавні метали легко дають іскру, що у поєднанні з легкозаймистими рідинами (ЛЗР) може призвести до пожежі;
  • механічне чищення щітками або ще гірше - металевими скребками призводить до пошкодження не тільки ріжучих кромок пилки, після чого потрібне заточення дискової пилки, а також до появи подряпин і потертостей, після чого процес змоловідкладення та нагароутворення тільки прискорюється;
  • заливання окропом може призводити до появи мікрокорозії та порушення паяних вузлів;
  • після замочування в розчині нашатирю також йде корозія та відвалюються напайки;
  • використання дорогих спеціалізованих засобів для чищення типу СМТ Formula 2050 або НЕК 5000 не завжди виправдане.

Пропоновані нами ультразвукові установки УУ-С3, УУ-С5 та УУ-С9 для очищення дискових пилок дозволяють в багато разів збільшити продуктивність очищення. При цьому не застосовуються легкозаймисті речовини і виключається можливість пошкодження пилок. Застосування спеціальної миючої речовини у поєднанні з ультразвуковою кавітацією забезпечує швидке проникнення в мікроструктуру смоли, чим досягається прискорення процесу очищення. Миючий засіб захищає диски від корозії і не вимагає видалення залишків після чищення. Витрата миючого засобу – близько 5 грамів на одну дискову пилку. У вартісному вираженні приблизно 2 грн.

Ультразвукова установка для чищення дискових пил складається з ультразвукової мийки УЗМ-30 (див. фото 5) або УЗМ-10 (див. фото 6) та спеціальної приставки (див. фото 7, 8).





На таймері встановлюється час чищення в межах 10 - 15 хвилин і вмикається ультразвуковий генератор. Через 3-5 хвилин візуально оцінюється результат очищення дискових пилок. При необхідності процес очищення триває або вимикається генератор і приставка знімається з ультразвукової мийки (див. відео 2).

Відео 2

Усі приставки оснащуються електродвигуном з редуктором та блоком живлення на 12 В постійного струму.